Postaw Na Zdrowie

omega 3

Czy ta omega jest dobra?

> Po przeczytaniu Pańskiego artykułu odnośnie omega-3 mam pytanie – czy preparat X, który od dłuższego czasu stosuję, jest wartościowy i czy Pan by taki polecał?
180 EPA, 120 DHA, inne omega 3 – 40 mg.
> Zdaję sobie sprawę, że lepszy (i niestety dużo droższy) byłby olej z kryla,
> A Pańskim zdaniem? Czy ten pierwszy jest wystarczająco dobry?

 

Przede wszystkim nic nie wiadomo o tej omedze w najważniejszych sprawach, o czym piszę w moim artykule (skąd pochodzi, procesy oczyszczania, etc.).
Osobiście bym nie zdecydował się na taką, szczególnie, że jak twierdzą do konserwacji jest używany ponoć naturalny alfatokoferol (ciekawe skąd), podczas gdy w tokoferolach rolę ochronną przed jełczeniem spełnia tylko izomer typu gamma.
Na preparatach omega bym nie oszczędzał, da się na niektórych innych, ale tu skąpienie pieniędzy to wyrzucanie złotówek, bo kiepskie preparaty po prostu nie spełniają swojej roli. Po co się oszukiwać?

Nie ma fizycznych możliwości by dobry preparat omega 3 był tani.
Wcale nie musi to być olej z kryla. Jeśli Pan chce sukcesywnie kupować (różne) suplementy to mogę Panu umożliwić rejestrację w klubie, wprawdzie odpłatną, ale za to z możliwością kupowania dużo taniej w stosunku do cen detalicznych.

Transmineralizacja wapnia, omega 3, ciśnienie i aluminium

pierwiastki toksyczne w analizie pierwiastkowej

> 1.Co może być przyczyną transmineralizacji wapnia u mnie?

Informacje tym są tutaj: transmineralizacja wapnia.

 

> Co oznacza ''sugerowana kontrola ciśnienia''?Moje ciśnienie jest  niskie,nawet za niskie(110/70)

Dokładnie to co napisane: kontrolować. Nie mogę przecież napisać, że "rozpoznano jednostkę chorobową jako hipotonię", bo to jest możliwe tylko podczas naocznego badania lekarskiego. Proszę zobaczyć wartość proporcji Na/Mg, która o tym mówi (+320%).

 2.Przeanalizowałem przyczyny  podniesionego poziomu aluminium.Nie używam garnków ani naczyń   aluminiowych,prawie w ogóle nie jem potraw z grilla,nie używam
> sreberek do pakowania żywności,ani nie jem czekolad z takich   opakowań,nie piję także napojów z puszek.Zastanawiam się czy używanie
> blendera z nożykami ze stali nierdzewnej może zawierać aluminium?A
> może woda z kranu albo warzywa kupowane w sklepie?Nie wiem co jeszcze
> może być źródłem aluminium.

Czytaj dalej

Tran czy omega 3

tran omega 3Ci, którzy są świadomi potrzeby uzupełniania diety o suplementy omega 3, nierzadko zadają sobie pytanie co wybrać: tran czy omega 3.

Pamiętam z dzieciństwa paskudny smak tranu, jakim nas raczono podówczas. Dzisiaj są dużo sensowniejsze alternatywy, lecz jak i we wszystkich innych dziedzinach marketing zawsze ma swoje do powiedzenia.

Świadomość potrzeby dostarczania organizmowi mjn. kwasów nienasyconych typu omega 3 na szczęście rośnie, a więc ludzie coraz częściej sięgają po preparaty zawierające te składniki. To dobrze. Gorzej, że niekoniecznie starają się dociec co jest co i czym tak naprawdę się faszerują. Wiele osób po prostu tu i ówdzie słyszało, że tran jest potrzebny, lub dobry na x, y, z, a więc go kupują i to niestety kierując się reklamą w TV, czy w internecie. Szczególnie to istotne w przypadku podawania tranu/omega3 dzieciom.

Jaki jest problem z tranem? Różny. Zależnie od tranu.

  • Często jest to natomiast problem ceny. Są tanie trany, nawet za kwotę poniżej 10 zł. można kupić opakowanie takiego suplementu. Gdy jednak zajrzymy do składu zawartości to okazuje się, że dla przyjmowania odpowiedniej dawki potrzebujemy brać 5 kapsułek, czy odpowiednio duża ilość łyżeczek płynnej wersji.
  • Proporcje omega 3 do omega 6. Bywa, że tego na czym nam naprawdę zależy, tj. n3 jest zaledwie 2-5% …
  • Proporcje EPA do DHA. Do typowych zastosowań powinno to być 3:2, lecz często zdarza się, że w tranie są zupełnie inne, nierzadko nawet jest więcej DHA niż EPA. Może to mieć w niektórych zastosowaniach zalety, lecz to trzeba wiedzieć co się robi i co się chce osiągnąć. Trzeba wiec patrzeć jaki nadany preparat omega 3, czy tran skład
  • Utlenianie się. Producenci i sprzedawcy nieraz podkreślają, że w do oleju z NNKT są dodawane składniki chroniące przed utlenianiem, najczęściej witamina E. rzecz w tym, iż często oszukują nie tylko klientów, ale może i samych siebie, jakoże niestety zwykle jest to syntetyczna witamina E – DL-alfatokoferol, a dobre właściwości przeciwutleniające mają tylko formy gamma tokoferolu, a te zawiera tylko w naturalna witaminie E.
  • Pochodzenie. Ryby, które wykorzystuje się do wytworzenia preparatów tranu, czu suplementu omega 3powinnuy być łowione w czystych, zimnych wodach oceanicznych, gdzie nie docierają zanieczyszczenia cywilizacyjne. Niektóre preparaty są uzyskiwane z ryb hodowlanych i to często w przybrzeżnych farmach, gdzie woda jest daleka od stanu czystości i pełna tego co przynoszą wpadające do morza rzeki (toksyczny cynk, kadm, rtęć, pseudohormony, etc)….
  • Stopień oczyszczenia. By nie wprowadzać do organizmu niepotrzebnych, lub wręcz szkodliwych substancji, na zmetabolizowanie, lub usunięcie których organizm musi zużywać dodatkową energię i substancje  warto sprawdzić jakie procesy uzdatniania i oczyszczania przechodzi olej, który jest potem

Lepiej jest oczywiście przyjmować jakiś tran, niż nic. Czy jednak nie sensowniej z punktu widzenia zdrowotnego i ekonomicznego dowiedzieć się w czym naprawdę jest sprawa i kupować to co jest faktycznie the best? Ja w każdym razie stosuję sprawdzone preparaty omega 3, pozyskiwane z ryb łowionych w zimnych wodach oceanicznych.

Zobacz: jak rozpoznać dobry suplement omega 3.

.

Ten artykuł znaleziono używając frazy:

  • omega 3
  • omega3
  • tran czy omega 3
  • omega-3
  • tran a omega 3
  • tran omega 3
  • tran skład
  • tran strong
  • tran a kwasy omega
  • kwasy omega 3 czy tran